Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση των δοντιών και οδηγούν στην απώλειά τους. Η απώλεια ενός ή περισσότερων δοντιών αλλοιώνουν τις διατροφικές συνήθειες, την ομιλία, τη συμπεριφορά και την εμφάνιση. Ακόμα και αν το χαμένο δόντι αποκατασταθεί με κοινή προσθετική, κάθε χρόνο υπάρχει απώλεια οστού και υφίζηση της γνάθου.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν μια εξαιρετική λύση αντικαθιστώντας όχι μόνο το χαμένο δόντι, αλλά και την οδοντική ρίζα. Τα οδοντικά εμφυτεύματα προσφέρουν μια σταθερή βάση για τεχνητά δόντια που θα δείχνουν και θα λειτουργούν σαν φυσικά δόντια.

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι ένα τεχνητό υποκατάστατο δοντιού (μια μικρή βίδα τιτανίου, υψηλής ποιότητας και καθαρότητας που αντικαθιστά τη ρίζα του δοντιού που λείπει). Το εμφύτευμα ενσωματώνεται με το κόκκαλο της γνάθου και γίνεται υποστήριξη για το δόντι αντικατάστασης. Με τα εμφυτεύματα μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα, περισσότερα ή και όλα τα δόντια. Χρησιμοποιείται ως υποστήριξη για ένα δόντι, για τις σταθερές γέφυρες και για τη μερική ή ολική τεχνητή οδοντοστοιχία. Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι ένας επιτυχής τρόπος αντικατάστασης των δοντιών, αφού ενσωματώνονται απόλυτα στα οστά, επιτρέποντας την ομιλία και τη μάσηση χωρίς κανένα εμπόδιο. Ως τεχνητά δόντια – αισθητικά – τις περισσότερες φορές φαίνονται καλύτερα από τα φυσικά.

Η επέμβαση για την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων γίνεται με τοπική αναισθησία καθώς επίσης και με τη χορήγηση νευροληπτοαναλγησίας (μέθη), η οποία είναι εφικτή μόνο σε νοσοκομείο. Στη δική μας περίπτωση στο νοσοκομείο «Υγεία» ο ασθενής δεν αισθάνεται την παραμικρή ενόχληση κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Ωστόσο, είναι φυσικό, όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, μπορεί να υπάρξουν κάποια συμπτώματα τις δυο με τρεις πρώτες ημέρες, τα οποία αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τα κοινά παυσίπονα. Τα συμπτώματα αυτά είναι μικρότερης έντασης σε σχέση με την εξαγωγή ενός φυσικού δοντιού.

ΣΤΑΔΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

  • Σχεδιασμός Θεραπείας
    Το πρώτο βήμα στη θεραπεία είναι ο προσεχτικός σχεδιασμός, ο οποίος ξεκινά με τον κλινικό και ακτινογραφικό έλεγχο του ασθενούς. Με τη βοήθεια αυτών και εκμαγείων, ο ιατρός θα αποφασίσει το τελικό σχέδιο θεραπείας .
  • Τοποθέτηση του εμφυτεύματος
    Το επόμενο βήμα είναι η χειρουργική τοποθέτηση του εμφυτεύματος στη γνάθο. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα στο τμήμα με χρήση τοπικής αναισθησίας ή/και νευροληπτοαναλγησία (μέθη). Αφού τοποθετηθεί το εμφύτευμα, ακολουθεί η διαδικασία επούλωσης κατά την οποία γίνεται η οστεοενσωμάτωση. Το υγιές οστό είναι ικανό να διαμορφώσει ένα στενό δεσμό με το εμφύτευμα σε 6-12 εβδομάδες.
  • Τεχνητά δόντια
    Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία επούλωσης, το εμφύτευμα αποτελεί ένα συμπαγές υπόβαθρο προκειμένου να τοποθετηθούν τα τεχνητά ακίνητα δόντια, μετά από τις απαραίτητες κλινικές διαδικασίες (μέτρα, πρόβες κλπ).
    Φροντίδα των οδοντικών εμφυτευμάτων

Ακριβώς σαν τα φυσικά δόντια, τα εμφυτεύματα απαιτούν τακτικό έλεγχο και συνειδητή στοματική υγιεινή. Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας των οδοντικών εμφυτευμάτων βασίζεται στο κατά πόσο θα κρατήσετε τα καινούργια σας δόντια καθαρά και χωρίς οδοντική πλάκα.